Özgür Çelik'ten Gözaltı Soruşturmalarına Cevap: 'Kafe, Kılıçdaroğlu'nun Talimatıyla Açıldı'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, 13 kişinin gözaltına alındığı operasyon sonrası basın toplantısı düzenledi. İstanbul İl Kongresi ile ilgili başlatılan soruşturmalar çerçevesinde gerçekleştirilen gözaltı işlemlerine belgelerle yanıt verdi. CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada, operasyonun zamanlamasına dikkat çekerek şunları ifade etti: “Bugünkü operasyon, İstanbul Kongresi’ne neden kayyum atandığını ve kurultayda hangi gerekçelerle butlan kararı verildiğini göstermektedir. İstanbul Kongresi’ne kongreden 1,5 yıl sonra dava açıldığı gibi, kurultaya da kurultaydan 1,5 yıl sonra dava açılmıştır.”

Çelik, “Bugün bir kez daha şafak operasyonuyla uyandık. Bu durum, İstanbul Kongresi’ne kayyum atanmasının ve kurultaya butlan kararı verilmesinin bir göstergesi. Yapılan bu operasyon, tamamen sosyal medya dedikoduları, gizli tanık ifadeleri ve iftiranamelerle şekillendirilmiştir” şeklinde konuştu.

Gözaltına alınan 13 kişiden 6’sının Çağlayan Adliyesi’ne götürüldüğünü belirten Çelik, bu kişilere yönelik suçlamaları ve tarihlerdeki tutarsızlıkları belgeleyerek açıkladı:

– Melda Tanışman Tutan (Eski Çekmeköy İlçe Başkanı): “Hakkında ‘kardeşi belediyede işe girdi, değişime oy verdi’ iddiaları var. Ancak Melda’nın kardeşi, o tarihte partinin üyesi bile değildi. İşte belgeler burada; kendisi, CHP kongrelerinden bir yıl sonra belediyede işe girmiştir.”

– Metin Kaya (İBB Meclis Üyesi): “Kendisine, kurultayda değişime oy toplamak için menfaat teklif ettiği söyleniyor. Ancak Metin, İstanbul Kongresi’nde değişime karşı olan adayı desteklemiştir.”

– Hayati Kaya (Meclis Üyesi): “Ankara’da ifade vermiştir ama savcılar dosyasına sanık olarak eklememiştir. İstanbul Kongresi veya kurultayla ilgili hiçbir iddianameye sanık olarak dahil edilmemiştir.”

– Safi Karayalçın (Kongre Delegesi): “Kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini açıkça ifade etti. Ancak, ‘Beşiktaş Belediyesinden aldığı ihaleyle değişime destek vermiş’ iddiası var. Fakat, Safi’nin şirketi ihaleyi henüz il ve kongreler yapılmadan 18.04.2023’te almıştır.”

Çelik’in açıklamalarındaki en dikkat çeken iddia, Erzurum’daki “kitap kafe” ile ilgili oldu. Erzurum’da CHP tarafından kurultaya destek vermek karşılığında bir kafe açıldığına dair suçlamalara yanıt veren Çelik, projenin 2022 yılında dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla gerçekleştirildiğini belirtti. “Suat Dülger Erzurum İl Başkanı iken, Beşiktaş Belediyesi’nin Erzurum’a bir kitap kafe açtığı ve bunun karşılığında kurultayda değişimi desteklemesi istendiği iddia ediliyor. Ancak bu kafe, Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla 2022 yılında açılmıştır. Kılıçdaroğlu, ‘Erzurum’a bir kitap kafe açın, gençler burada ders çalışsın, ucuz çay içsinler’ demiştir. 2022 yılında açılan bir kitap kafeyi kurultaya bağlayarak değişimi desteklediğini söylemek haksızlıktır” dedi.

Açıklamalarının sonunda, Çelik 39 ilde yürüyüş çağrısı yaptığını belirtti.