Skip to content

Temizleme | Gündem ve Bilgi

Temizleme: gündemden haberler ve merak edilen konular

  • Ana Sayfa
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Haber
  • Tanıtım
  • İletişim
  • Reklam
  • Home
  • Sağlık
  • DSÖ’den Ebola uyarısı: Büyümeye ve can almaya devam ediyor

DSÖ’den Ebola uyarısı: Büyümeye ve can almaya devam ediyor

Aylin Aksoy 18 Eylül 2026

 

Ghebreyesus, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında, Ebola salgını ve küresel sağlık meselelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KDC’de Ebola salgınıyla mücadelede olumlu sonuçlara dair umut verici işaretler gördüklerini kaydeden Ghebreyesus, Ituri eyaletinin en çok etkilenen bölgelerinde bulaşma azaldığını, Güney Kivu’da mayıstan bu yana yeni vakanın bildirilmediğini ve 1700’den fazla kişinin iyileştiğini belirtti.

Ghebreyesus, bu durumun bir tesadüf olmadığını ve KDC hükümeti, DSÖ, diğer ortaklar ve sağlık çalışanlarının yoğun çabaları sayesinde gerçekleştiğini kaydetti.

KDC’de gelecek haftalarda aşı denemelerinin başlaması beklendiğine işaret eden Ghebreyesus, denemelerde etkili olunmasının kanıtlanması halinde, söz konusu ürünlere erişimi genişletmek için şimdiden hazırlık yaptıklarını vurguladı.

Ghebreyesus, “Salgın büyümeye ve can almaya devam ediyor. 7 eyalette 7 bin 200’den fazla vaka ve 3 bin 500’ün üzerinde ölüm bildirildi. Ituri’de bulaşmanın azaldığına dair işaretler olsa da bu azalma çok yüksek bir seviyeden gerçekleşiyor. Sadece geçtiğimiz hafta Ituri’de yaklaşık 300 yeni vaka ve 160 ölüm bildirildi. Bu da ülke genelindeki toplam sayıların neredeyse yarısına tekabül ediyor.” dedi.

Kuzey Kivu’da ise vakaların hızla arttığına işaret eden Ghebreyesus, son 2 hafta içinde haftalık vaka sayısı yaklaşık 100’den 200’ün üzerine çıkarak neredeyse iki katına ulaştığını belirtti.

Ghebreyesus, “Ebola salgını her şeyi daha da kötüleştiriyor. Açlık artıyor, insanlar sağlık merkezlerine gitmeyi bırakıyor. Anne ölümleri artıyor, HIV tedavisi aksıyor. Bu salgını yavaşlatmak ve durdurmak için kaynaklara ihtiyacımız var.” diye konuştu.

“YEMEN’DE İNSANİ ERİŞİM CİDDİ ÖLÇÜDE KISITLI KALMAYA DEVAM EDİYOR”

Yemen’de yaklaşık 20 milyon insanın sağlık yardımına ihtiyaç duyduğuna değinen Ghebreyesus, sağlık tesislerine yönelik saldırılar, malzeme ve yakıt sıkıntısı ile sevk hizmetlerindeki aksamaların, sistemi çöküşün eşiğine getirdiğini vurguladı.

Ghebreyesus, “Özellikle güvenli suya ve sanitasyon imkanlarına erişimin kısıtlı olduğu, kalabalık koşullarda yaşayan yerinden edilmiş topluluklar arasında kolera, kızamık, çocuk felci, dang humması ve yetersiz beslenme riskleri giderek artıyor. DSÖ, acil durum tıbbi malzemeleriyle Yemen Sağlık Bakanlığı’nı desteklemekte ve sahadaki müdahale kapasitesini güçlendirmek amacıyla ortaklarla koordinasyon sağlıyor. Ancak insani erişim ciddi ölçüde kısıtlı kalmaya devam ediyor. Finansman açıkları ise müdahale çalışmalarını sürdürme ve genişletme kapasitemizi tehdit ediyor.” ifadelerini kullandı.

Genel Direktör Ghebreyesus, sağlık çalışanları ve tesislerinin korunması, insani yardım ortakları için güvenli ve engelsiz erişim sağlanması ve hızla artan ihtiyaçların karşılanması adına uluslararası desteğin artırılması çağrısında bulundu.

 

The post DSÖ’den Ebola uyarısı: Büyümeye ve can almaya devam ediyor first appeared on .

Post navigation

Previous Apple’ın Katlanabilir Telefonu iPhone Duo için Stok Uyarısı
Next Motorine bir zam daha geliyor

Related Stories

Sakarya’da kanserde erken teşhisin önemi ve KETEM taramaları vurgulandı

Sakarya’da kanserde erken teşhisin önemi ve KETEM taramaları vurgulandı

17 Ekim 2026
Kanser Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Türleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Kanser Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Türleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

15 Ekim 2026
Sigara satışında ‘kimlik şartı’ mı geliyor? Sağlık Bakan Kemal Memişoğlu’ndan yeni açıklama

Sigara satışında ‘kimlik şartı’ mı geliyor? Sağlık Bakan Kemal Memişoğlu’ndan yeni açıklama

13 Ekim 2026

Kategoriler

  • Eğitim (493)
  • Ekonomi (118)
  • Haber (260)
  • Sağlık (64)
  • Tanıtım (7)
  • Teknoloji (16)

Son Yazılar

  • Hürmüz’de barış için son şans: R4 zirvesi İstanbul’da toplanıyor
  • Pasif içicilik ve üçüncül maruziyete dikkat: Sigara, çocuklarda astım ve solunum yolu enfeksiyonları riskini artırıyor!
  • Balıkesir’de el sanatları projesinin kapanış toplantısı dört atölye için yapıldı
  • Erzincan Valisi Aydoğdu okul güvenliği toplantısında Değer Erzincan’ı anlattı
  • Bodrum’da denetimde yaklaşık 500 bin lira ceza kesildi, motosiklet 30 gün men edildi
  • YÖK’ten öğrenci affında yatay geçiş için taban puan kararı
  • Fon soruşturması: 11 kişi tutuklandı
  • İtalya’da mazot protestosu yolları tıkadı, rafları boş bıraktı
  • TGC’den İsmail Arı’nın tutuklanmasına tepki: ‘Derhal serbest bırakılmalı’
  • Savunma Sanayiinde Türkiye; Katar, Pakistan ve Endonezya’dan Dev Ortaklık: Bedir Mutabakatı İmzalandı
  • Bayrampaşa’da eşine tavuk eti satmaya çalışan kasabı öldüren kişi tutuklandı
  • Bitlis’te karakovan balı hasadı başladı, kentte yaklaşık 100 bin karakovan bulunuyor
  • Zeycan Gökçe, Denizli Çivril’de 11 bin 600 metrekare araziyi mezarlık için bağışladı
  • TBB Meclisi, Seçer’in tutuklanması sonrası Başkan Vekili seçimi için toplanıyor
  • İstanbul’da sağanak su baskınlarına neden oldu, Beykoz’da 2 yaralı bildirildi
  • Özgür Özel: “Umudu diri tuttuktan sonra baş edilemeyecek kötülük yoktur”
  • Ağaçların dalları bile taşıyamadı: Üretici rekor hasadı yerlerden topladı
  • Tekirdağ’da Ganos Dağı eteklerinde sonbahar renkleri fotoğrafçıları çekiyor
  • 82 plaka kodunu hazırda bekletiyorlar: İşte İl olmaya aday ilçeler
  • Erken Teşhis Neden Önemlidir?
  • Yarın okullar tatil mi? 16 Ekim Cuma İstanbul’da okullar tatil mi?
  • Bartın’da öğrenciye çarpan alkollü sürücü 4 yıl 5 ay 10 gün hapis aldı, tahliye oldu
  • Iğdır’da otobüsle sevk etmeyi planlayan 5 şüpheli 592 gram metamfetaminle tutuklandı
  • Son tarih belli oldu: Şirketler için kapanma tehlikesi
  • Karabük’te 15 Ekim Perşembe okullar açık mı, tatil mi? Valilikten son açıklama



Yandex Metrica


You may have missed

Hürmüz’de barış için son şans: R4 zirvesi İstanbul’da toplanıyor

Hürmüz’de barış için son şans: R4 zirvesi İstanbul’da toplanıyor

25 Ekim 2026
Pasif içicilik ve üçüncül maruziyete dikkat: Sigara, çocuklarda astım ve solunum yolu enfeksiyonları riskini artırıyor!

Pasif içicilik ve üçüncül maruziyete dikkat: Sigara, çocuklarda astım ve solunum yolu enfeksiyonları riskini artırıyor!

25 Ekim 2026
Balıkesir’de el sanatları projesinin kapanış toplantısı dört atölye için yapıldı

Balıkesir’de el sanatları projesinin kapanış toplantısı dört atölye için yapıldı

25 Ekim 2026
Erzincan Valisi Aydoğdu okul güvenliği toplantısında Değer Erzincan’ı anlattı

Erzincan Valisi Aydoğdu okul güvenliği toplantısında Değer Erzincan’ı anlattı

25 Ekim 2026
| DarkNews by AF themes.