Çağdaş dans ve canlı müzik gösterisi ‘Biz’, semah ve deyişlerden esinleniyor: Çokluğun birliği…

Bedirhan Dehmen konsept ve koreografisiyle sahnelenenen “Biz”, bugüne kadar İstanbul Yerebatan Sarnıcı, Maxim Gorki Theater (Berlin), İstanbul Modern Müzesi, Les Halles de Schaerbeek (Brüksel), Cer Modern (Ankara) gibi mekânlarda izleyiciyle buluştu.

Eserin müziğini bilgisayar ortamında canlı olarak dönüştürdüğü vokali ve bağlamasıyla Cem Yıldız yaptı. Dansçılar Bedirhan Dehmen, Canberk Yıldız ve Mihran Tomasyan da performans sergiliyor. Performans alanındaki üç dansçı, fiziksel teması kaybetmedikleri üçlü hareket formları, ikili eylem diyalogları ve bir başlarına kaldıkları anların içinden geçerek dayanışma ve çatışma, şefkat ve şiddet, güç ve kırılganlık, varlık ve yokluk hattında yollarını bulmaya çalışıyorlar. Bedenleri ve duygu bellekleri üzerinde çalışıp “çoklukta birliği” arıyorlar.

Gösteri sonrası konuştuğumuz dansçı ve koreograf Dehmen, “Yaratıcı dürtülerime yakın olduğum bir dönemdi. Üç kişilik, ‘üç can bir cem’ dediğimiz, ritüelistik yönü kuvvetli bir koreografi yapmak istediğimi biliyordum. En yakın hissettiğim iki kişide karar kıldım. Erkek kast tercihi ise bunun sonucunda kendiliğinden gelişti. Canberk Yıldız’la zaten daha önce iki koreografimde birlikte çalışmıştım. Hiç düşünmedim önerdim, sağ olsunlar kabul ettiler ve üçgeni tamamladık” sözleriyle gösterinin hayata nasıl geçtiğini anlattı.

‘BOYUT KAZANDIRIYOR’

Dehmen, “Biz”deki müzik ve dansın karşılıklı etkileşimini ise şu sözlerle açıklıyor: “Eserin dayanak aldığı ve özgün bir yorum getirerek sahneye taşıdığı referanslardan biri Alevi-Bektaşi ayini cemleridir. Semahlar ve deyişler, dans ve müzik birlikte icra edilir. Dolayısıyla, birbirini gölgelediğini düşünmedim hiç. Karşılıklı yansıtmalarla birbirine boyut ve çağrışım kazandırıyorlar.

Çağdaş dans ve canlı müzik gösterisi “Biz”, 22 Şubat’ta 20.30’da Hope Alkazar ve 4-8- 11 Mart günleri saat 20.00’de Süreyya Operası’nda izleyiciyle buluşmaya devam edecek.

Related Posts

Yeni Papa Robert Francis Prevost Kayserili mi? Sosyal medyada gündem olan iddianın perde arkası

Vatikan’da 8 Mayıs 2025’te Papa 14. Leo olarak seçilen Robert Francis Prevost’un Kayseri kökenli olduğu iddiası, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Türkiye Ermenileri tarafından “Faruk Paselyan” olarak adlandırıldığı öne sürülen yeni papanın, Kayseri’nin Develi ilçesinden Arjantin’e göç eden bir Katolik Ermeni aileye dayandığı söylentileri, yerel ve ulusal medyada geniş yer buldu. Peki, Yeni Papa Kayserili mi? Yeni Papa Robert Francis kimdir, aslen nereli?

Jennifer Lopez, Antalya’da sahne alacak: Bilet fiyatları belli oldu!

Jennifer Lopez, Antalya’da sahne alacak: Bilet fiyatları belli oldu!

ÖSYM tarafından hafta sonu iki sınav yapılacak

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince, Yurt Dışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Öğretmenlik Meslek Bilgisi Alanında Seviye Tespit Sınavı (STS-Öğretmenlik) 10 Mayıs Cumartesi, Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS/1) ise 11 Mayıs Pazar günü yapılacak.

Öğretmen Atamaları Son Dakika

Öğretmen atamaları hakkında açıklama yapan MEB Bakanı Yusuf Tekin,”Yeni istihdam modelimiz Millî Eğitim Akademisi üzerinden olacak” dedi.  Bakan Yusuf Tekin,

18 Emmy ödüllü Shogun 2. sezonuyla ekranlara gelecek

18 Emmy ödüllü Shogun 2. sezonuyla ekranlara gelecek

Hindistan ve Pakistan neden savaşıyor? Keşmir sorunu nedir?

Hindistan Pakistan savaşı, bölgedeki savaşı yakından takip eden pek çok kişi tarafından nedenleri ile gündemde yer alıyor. Temelleri 1947 yılına dayanan Hindistan Pakistan savaşı, Keşmir bölgesindeki değerli madenler ve nüfusun çoğunluğunun Müslüman olması gibi etmenler dolayısıyla iki ülke arasında çeşitli fikir ayrılıklarını ortaya koyuyor. Hindistan, Keşmir bölgesini kendi toprağı olarak görürken, Pakistan ise Müslüman nüfusunu işaret ederek bu görüşü reddediyor. İşte, Hindistan Pakistan neden savaşıyor sorusuna yönelik detaylı bilgiler ve Keşmir sorunu hakkında bazı bilgiler