Çağdaş dans ve canlı müzik gösterisi ‘Biz’, semah ve deyişlerden esinleniyor: Çokluğun birliği…

Bedirhan Dehmen konsept ve koreografisiyle sahnelenenen “Biz”, bugüne kadar İstanbul Yerebatan Sarnıcı, Maxim Gorki Theater (Berlin), İstanbul Modern Müzesi, Les Halles de Schaerbeek (Brüksel), Cer Modern (Ankara) gibi mekânlarda izleyiciyle buluştu.

Eserin müziğini bilgisayar ortamında canlı olarak dönüştürdüğü vokali ve bağlamasıyla Cem Yıldız yaptı. Dansçılar Bedirhan Dehmen, Canberk Yıldız ve Mihran Tomasyan da performans sergiliyor. Performans alanındaki üç dansçı, fiziksel teması kaybetmedikleri üçlü hareket formları, ikili eylem diyalogları ve bir başlarına kaldıkları anların içinden geçerek dayanışma ve çatışma, şefkat ve şiddet, güç ve kırılganlık, varlık ve yokluk hattında yollarını bulmaya çalışıyorlar. Bedenleri ve duygu bellekleri üzerinde çalışıp “çoklukta birliği” arıyorlar.

Gösteri sonrası konuştuğumuz dansçı ve koreograf Dehmen, “Yaratıcı dürtülerime yakın olduğum bir dönemdi. Üç kişilik, ‘üç can bir cem’ dediğimiz, ritüelistik yönü kuvvetli bir koreografi yapmak istediğimi biliyordum. En yakın hissettiğim iki kişide karar kıldım. Erkek kast tercihi ise bunun sonucunda kendiliğinden gelişti. Canberk Yıldız’la zaten daha önce iki koreografimde birlikte çalışmıştım. Hiç düşünmedim önerdim, sağ olsunlar kabul ettiler ve üçgeni tamamladık” sözleriyle gösterinin hayata nasıl geçtiğini anlattı.

‘BOYUT KAZANDIRIYOR’

Dehmen, “Biz”deki müzik ve dansın karşılıklı etkileşimini ise şu sözlerle açıklıyor: “Eserin dayanak aldığı ve özgün bir yorum getirerek sahneye taşıdığı referanslardan biri Alevi-Bektaşi ayini cemleridir. Semahlar ve deyişler, dans ve müzik birlikte icra edilir. Dolayısıyla, birbirini gölgelediğini düşünmedim hiç. Karşılıklı yansıtmalarla birbirine boyut ve çağrışım kazandırıyorlar.

Çağdaş dans ve canlı müzik gösterisi “Biz”, 22 Şubat’ta 20.30’da Hope Alkazar ve 4-8- 11 Mart günleri saat 20.00’de Süreyya Operası’nda izleyiciyle buluşmaya devam edecek.

Related Posts

Köylerdeki çocukların eğitim hakkından tasarruf!

Seçimlerde kapalı köy okullarını açmayı ve 10 çocuk şartını 5’e düşürmeyivadetmişlerdi! 19 bin 708 köy okulunu kapatarak, son 5 yılda taşımalı eğitim için 22.7 milyar TL’yi yollara saçan AKP, ekonomik gerekçelerle şimdi köy çocuklarının eğitim hakkından kısıntıya gitme kararı aldı. MEB, taşımalı eğitim maliyeti yüksek çıkan köylerdeki çocukları ilçelerdeki okullara taşımayacak.

İzmir Barosu, Çocuk Hakları İhlallerine Dikkat Çekti

(İZMİR) – İzmir Barosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde bir basın açıklaması düzenleyerek, çocuk hakları alanındaki ihlallere dikkat çekti. Baro Başkanı Sefa Yılmaz, “Cumhuriyet’e ve demokratik değerlere yönelik saldırılar …

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Aile – Çocuk Masal Şenliği

İSTANBUL İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Aile – Çocuk Masal Şenliği programında konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, “Okulda öğretilenlerin, okulda davranış kazanılması gereken boyutları evde, ev ortamında …

TBMM Genel Kurulu Toplantı Yeter Sayısı Bulamadığı İçin Kapandı

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, toplantı yeter sayısı bulunamadığı için kapandı. TBMM Genel Kurulu, ‘Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere Meclis …

Miniklere Trafik Eğitimi ve Polislik Tanıtımı

Ordu’da anasınıfı öğrencilerine trafik eğitimi verilerek polislik mesleği tanıtıldı ORDU – Ordu’nun İkizce İlçe Emniyet Amirliği Trafik Tescil Denetleme ve Büro Amirliği ekipleri, geleceğin bilinçli sürücüleri ve vatandaşları olma yolunda minik …

Atlas Üniversitesi 1. Psikoloji Öğrenci Kongresi düzenlenecek

İstanbul Atlas Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Kulübü tarafından düzenlenen Atlas Üniversitesi 1. Psikoloji Öğrenci Kongresi, 24 Nisan 2025 tarihinde gerçekleşecek.