Ve sezon başladı ilk fiyatı belli oldu! Yazın iki katı yükselmesi bekleniyor

TÜİK Verilerine Göre Şeftali ve Nektarin Üretiminde Kayıp Bekleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu yıl için bitkisel üretim 1. tahminine göre, şeftali üretiminin yüzde 32 ve nektarin veriminin ise yüzde 35 düşüş göstermesi bekleniyor.

Bursa’nın Gürsu ilçesi, zirai dondan daha az etkilenmesine rağmen, verimde yaşanan yüzde 30 civarı kayıp nedeniyle fiyatların artmasına neden oldu.

Kilosu 50 liradan alınan şeftalinin maliyetlerinin ve kar paylarının eklenmesiyle yaz aylarında pazar ve marketlerde en az 100 liraya çıkması bekleniyor.

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Gürsu’da meydana gelen zirai don nedeniyle yaklaşık olarak 20 bin ton üretim yapılan arazide yüzde 25-30’luk kayıp yaşandığını belirtti.

Dönmez, “Şeftali ve nektarin üretiminde önde gelen İznik ve İnegöl’de daha büyük zarar oluştu. Bu da fiyatları yukarı çekti. Bugünlerde nektarin ve şeftali kilosu 45-50 lira arasında alınıyor” dedi.

Çiftçilerin fiyatlardan memnun olduğunu ancak vadenin uzun olması nedeniyle yeterince kazanç sağlayamadıklarını ifade eden Dönmez, maliyetlerin artmasıyla tüccarlar ve çiftçilerin zor durumda olduğunu belirtti.

Geçen yıla göre maliyet artışının yüzde 100’ü geçtiğini vurgulayan Dönmez, ürün azlığının ve maliyetlerin artmasının bu yaz fiyatları yüksek tutacağını ifade etti.

Related Posts

Hasadı bir ay gecikmişti… Kayıp yok, 2 milyar lira gelir bekleniyor

Tokat’ın Erbaa ilçesinde üretilen coğrafi işaretli Erbaa narince bağ yaprağında bir ay geciken hasat başladı. Bu yıl üreticiler verimin düşmediğini dile getirirken beklenen gelir de belli oldu.

TOBB duyurdu: ‘Nefes kredisi’ yeniden başlıyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yeni kredilerini duyurdu.

Rekabet Kurumu Başkanı Küle’den ‘Spotify’ açıklaması!

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Spotify hakkında başlattıkları incelemenin, kültürel üretimin adil koşullarda sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Amacımız, müzik sektöründe adil rekabetin sağlanması, içerik üreticilerinin eşit koşullarda faaliyet gösterebilmesi ve kültürel çeşitliliğin dijital ortamda korunması” ifadesini kullandı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni 14 Temmuz’da yola çıkıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni’nin 14 Temmuz’da bir kez daha raylara ineceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, toplamda 68 gün sefer yapacak trenin 100 binden fazla yolcu taşıyacağını söyledi. Uraloğlu, “Zaferin Adı Türkiye temasıyla hazırlanan Yüksek Hızlı Tren seti, 30 Eylül 2025 tarihine kadar seferde kalacak.” dedi.

Akbank Gençlik Akademisi Fellowship Programı’nda yeni dönem

Akbank Gençlik Akademisi Fellowship Programı’nda yeni dönem

Türkiye’nin en köklü tersanesi icradan satılıyor. Fiyatı belli oldu

Türkiye’nin gemi inşa sektörünün öncülerinden Deniz Endüstri A.Ş.’ye ait Çiçek Tersanesi, mali zorlukların ardından icra yoluyla satışa çıkıyor. 1971’de Gemi Mühendisi Celal Çiçek tarafından kurulan ve Türkiye’nin ilk çıkarma gemisini üreten …