Şirketlerin kar tahminleri düştü: Faturasını yolcuya kesecekler

IATA, 2025 Küresel Havacılık Kar Tahminlerini Düşürdü

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), küresel havacılık sektörü için 2025 yılı kar tahminini aşağı çekti. Ticaret gerilimleri, azalan tüketici güveni ve uçak teslimat gecikmeleri gibi faktörler nedeniyle tahmin revize edildi.

IATA, havayolu şirketlerinin bu yıl toplamda 36 milyar dolar net kar elde etmesini bekliyor. Bu rakam, geçmiş tahminin hafif altında olmasına rağmen, sektör karlılığının artacağı öngörülüyor. Geçen yılki 32,4 milyar dolardan daha yüksek bir kar beklentisi var. Düşen petrol fiyatları ve artan yolcu sayıları, bu artışta etkili oldu.

Yeni tahminler, IATA’nın Hindistan’da düzenlenen yıllık toplantısında duyuruldu ve 300’den fazla üye havayolunun katılımıyla gerçekleşti.

Yolcu Sayısı Rekor Kırdı, Ancak Kar Marjları Düşük

Gerçekleşen rekor yolcu taşımacılığı ve düşen yakıt maliyetlerine rağmen, sektördeki kar marjı sadece 7,20 dolar. IATA Genel Direktörü Willie Walsh, bu seviyenin sektörü gelecekteki ekonomik şoklara karşı kırılgan hale getirdiğini belirtti.

1 Trilyon Dolarlık Gelir Hedefi Erteledi

İstihdamın güçlü seyri ve enflasyonun yavaşlaması, toplam gelirlerde artışı destekleyecek. Ancak IATA, sektörel gelir beklentisini azaltarak 979 milyar dolara çekti. Bu durum, yüksek gümrük tarifeleri ve ticaret politikalarının tüketici harcamalarını etkilemesiyle ilişkilendiriliyor.

Uçak Teslimatları Büyümeyi Geciktirdi

Uçak teslimatlarındaki gecikmeler, seyahat talebine yanıt vermede zorluk çıkarırken, havayollarını eski uçakları kullanmaya zorladı. Bu durum operasyonel maliyetleri artırdı ve endüstri için büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Giderler Artacak, Fatura Yolcuya Kesilecek

IATA, sektörün 2025’te toplam giderlerinin artarak 913 milyar dolara ulaşacağını belirtti. Bu artış, önceki tahminlerden daha düşük olsa da, sektörün gelecekteki ek maliyetleri tüketicilere yansıtabileceği uyarısında bulunuyor.

Kargo gelirlerinin, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ve korumacı ticaret politikalarının etkisiyle 2025’te düşmesi bekleniyor. Bu durum, sektörün önünde ek zorluklar teşkil edebilir.

Related Posts

İş insanı Uğur Yurdakul hayatını kaybetti

İş insanı Uğur Yurdakul hayatını kaybetti

Piyasalar bu sabah hareketli: Savaş tehlikesi altını zıplattı

Savaş tehlikesi altın fiyatlarında yükselişi hızlandırdı. Bugün İstanbul’da yapılacak olan Rusya-Ukrayna görüşmesinden önce altın fiyatları uçuşa geçti. Gram altın açılıştan bu yana 73 lira kazandırdı.

Bakan Uraloğlu: TÜRASAŞ yaklaşık 10 milyar liralık satış gerçekleştirdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024 Raporu”nda TÜRASAŞ’ın 174 basamak birden yükselerek 225. sıraya yerleştiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “TÜRASAŞ, 2024 yılında yaklaşık 10 milyar liralık satış gerçekleştirdi. Hedefimiz yerli ve milli demiryolu araç üreticimizi ilk 100 sanayi kuruluşundan biri yapmak” dedi.

13 milyonluk işsizler ülkesi

Ekonomik daralmanın etkileri istihdama ağır darbe vurdu. Gerçek işsiz sayısı rekor kırarak 13 milyona ulaşırken, yüzde 32.2’lik geniş tanımlı işsizlik oranı 11 yıl sonra zirveye çıkmış oldu.

Çiftçinin yüzü gülecek! Kapılarını açıyor

Mustafakemalpaşa’daki Tarım Peyzaj A.Ş işbirliğiyle kurulan Tarım Plast Fabrikası’nda sulama borusu üretimiyle çiftçilere destek sağlayan Büyükşehir Belediyesi, sıvı gübre desteğiyle de üreticilerin maliyetlerini hafifletmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda …

‘Yatırıma ve bölgesel kalkınmaya yönelik desteklerimiz güçlenerek devam edecek’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni yatırım teşvik sistemiyle, üretken sektörlerde yatırıma ve bölgesel kalkınmaya yönelik desteklerin güçlenerek devam edeceğini bildirdi.