Şirketlerin kar tahminleri düştü: Faturasını yolcuya kesecekler

IATA, 2025 Küresel Havacılık Kar Tahminlerini Düşürdü

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), küresel havacılık sektörü için 2025 yılı kar tahminini aşağı çekti. Ticaret gerilimleri, azalan tüketici güveni ve uçak teslimat gecikmeleri gibi faktörler nedeniyle tahmin revize edildi.

IATA, havayolu şirketlerinin bu yıl toplamda 36 milyar dolar net kar elde etmesini bekliyor. Bu rakam, geçmiş tahminin hafif altında olmasına rağmen, sektör karlılığının artacağı öngörülüyor. Geçen yılki 32,4 milyar dolardan daha yüksek bir kar beklentisi var. Düşen petrol fiyatları ve artan yolcu sayıları, bu artışta etkili oldu.

Yeni tahminler, IATA’nın Hindistan’da düzenlenen yıllık toplantısında duyuruldu ve 300’den fazla üye havayolunun katılımıyla gerçekleşti.

Yolcu Sayısı Rekor Kırdı, Ancak Kar Marjları Düşük

Gerçekleşen rekor yolcu taşımacılığı ve düşen yakıt maliyetlerine rağmen, sektördeki kar marjı sadece 7,20 dolar. IATA Genel Direktörü Willie Walsh, bu seviyenin sektörü gelecekteki ekonomik şoklara karşı kırılgan hale getirdiğini belirtti.

1 Trilyon Dolarlık Gelir Hedefi Erteledi

İstihdamın güçlü seyri ve enflasyonun yavaşlaması, toplam gelirlerde artışı destekleyecek. Ancak IATA, sektörel gelir beklentisini azaltarak 979 milyar dolara çekti. Bu durum, yüksek gümrük tarifeleri ve ticaret politikalarının tüketici harcamalarını etkilemesiyle ilişkilendiriliyor.

Uçak Teslimatları Büyümeyi Geciktirdi

Uçak teslimatlarındaki gecikmeler, seyahat talebine yanıt vermede zorluk çıkarırken, havayollarını eski uçakları kullanmaya zorladı. Bu durum operasyonel maliyetleri artırdı ve endüstri için büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Giderler Artacak, Fatura Yolcuya Kesilecek

IATA, sektörün 2025’te toplam giderlerinin artarak 913 milyar dolara ulaşacağını belirtti. Bu artış, önceki tahminlerden daha düşük olsa da, sektörün gelecekteki ek maliyetleri tüketicilere yansıtabileceği uyarısında bulunuyor.

Kargo gelirlerinin, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ve korumacı ticaret politikalarının etkisiyle 2025’te düşmesi bekleniyor. Bu durum, sektörün önünde ek zorluklar teşkil edebilir.

Related Posts

Bakan Kacır, Gaziantep’te sanayicilerle istişare toplantısında konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de 150 bin hektar olan planlı sanayi alanlarının 2030’da 350 bin hektara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek “Bu, 60 yılda gerçekleştirilen toplam sanayi alanı büyüklüğünün 2 mislinin üzerine sadece 5 yılda çıkması demektir.” dedi.

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

ABD’li bankadan altın tahmini: 2026’da 800 dolar birden düşecek

ABD’li bankadan altın tahmini: 2026’da 800 dolar birden düşecek

Baykar, Piaggio Aerospace’i resmen satın aldı

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile Baykar’ın İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın alma sürecinin tamamlandığını duyurdu. Bayraktar, “İtalya’nın 140 yıllık havacılık devi Piaggio Aerospace …

Avrupa Rusya’ya yaptırımları uzatma kararı aldı

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldığını açıkladı.