Sırbistan’da Z kuşağının siyasi uyanışı: ‘Bu bir ideoloji meselesi değil’

Sırbistan Novi Sad’daki tren istasyonunda 1 Kasım 2024’te beton sundurmanın çökmesi sonucu meydana gelen ve 15 kişinin hayatını kaybettiği kazanın ardından protestolar devam ediyor. Kazanın üzerinden üç ay geçerken muhabir Rosa van Gool demorgen için değerlendirmelerde bulundu.

1 Kasım’daki felaketten sonra Sırbistan genelinde günlük protestolar yaşanıyor. Sırpların tepkisini çeken birçok sorun bu olayla birleşmiş durumda” değerlendirmesinde bulunan muhabir Rosa van Gool “Geçtiğimiz aylar, Z kuşağının siyasi uyanışını simgeliyor ve bu protestoların arkasındaki itici güç de onlar. Dün Novi Sad’da on binlerce kişinin üç viyadüğü kapatarak gerçekleştirdiği büyük protestoya katıldım. Protestoda, 22 yaşında bir öğrenciyle konuşma fırsatım oldu. Öğrenci, hükümette çalışan anne ve babasının seçim yolsuzluklarına nasıl karıştığını hayatı boyunca gözlemlediğini belirtti. “Sadece en büyük partiye oy vermekle kalmıyorlar, aynı zamanda her biri on arkadaşını ikna etmek zorunda kalıyor. Diğer Avrupa ülkelerinde yaşıtlarının çok daha fazla servete sahip olduklarını da görüyorlar. Tek partili sistemin etkisi hala burada hissediliyor ve bu nesil bundan bıkmış durumda.” dediğini aktardı.

Bir diğer dikkat çeken konunun ise Sırbistan’ın Çin’e satıldığı iddiaları:

Yeniden inşa çalışmaları, Çin’in devlet şirketlerine devredildi ve bunun karşılığında Çin, Sırp altyapısına yatırım yaptı. Bunun yanı sıra, hükümetin felaketi soruşturmak yerine aceleci ve güven vermeyen bir şekilde halı altına süpürmeye çalışması, halk arasında büyük tepkilere yol açtı. İnsanlar, cezasızlık ortamından bıkmış durumda.

Bu durum, özellikle öğrenci gruplarında büyük protestolara neden oldu. Ülke genelindeki fakülteler kapalı, yükseköğretim faaliyetleri durma noktasına geldi. Geçtiğimiz günlerde bir grup öğrenci, Novi Sad’dan başkent Belgrad’a yaklaşık 80 kilometrelik bir yürüyüş yaptı. İlginç olan ise bu protestoların sadece büyük şehirlerle sınırlı kalmayıp, daha küçük yerleşim yerlerine de yayılması.

Bu eylemler diğerlerinden farklı

Sırbistan’ın uzun bir ulusal protesto geleneği olduğu biliniyor, ancak bu eylemler diğerlerinden nasıl farklı? sorusuna ise Gool, “geçtiğimiz aylar, Z kuşağının siyasi uyanışını simgeliyor ve bu protestoların arkasındaki itici güç de onlar. Dün Novi Sad’da on binlerce kişinin üç viyadüğü kapatarak gerçekleştirdiği büyük protestoya katıldım. Protestoda, 22 yaşında bir öğrenciyle konuşma fırsatım oldu. Öğrenci, hükümette çalışan anne ve babasının seçim yolsuzluklarına nasıl karıştığını hayatı boyunca gözlemlediğini belirtti. “Sadece en büyük partiye oy vermekle kalmıyorlar, aynı zamanda her biri on arkadaşını ikna etmek zorunda kalıyor. Diğer Avrupa ülkelerinde yaşıtlarının çok daha fazla servete sahip olduklarını da görüyorlar. Tek partili sistemin etkisi hala burada hissediliyor ve bu nesil bundan bıkmış durumda.” şeklinde cevapladı.

Related Posts

Almanya’da yangın…

Celle kentinde, Altenceller Feld bölgesinde çıkan yangın, yaklaşık 60 itfaiye erinin müdahalesi ve yoğun çabaları sonucunda kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın söndürme çalışmaları sırasında, bölgeden geçen karayolu güvenlik gerekçesiyle …

Emlakçılar satılığa çıkan evin tozlu garajında buldu: Değeri 80 milyon lira

Vefat eden bilim insanının mirasçılarının satılığa çıkardığı evi gezmeye gelen emlakçılar buldukları karşısından şaşkınlıklarını gizleyemedi. Emlakçılar evin garajında değeri 2 milyon dolar (yaklaşık 80 milyon lira) olan ve sadece 350 adet üretilen lüks otomobil buldular.

Orban, Romanya’daki Macarları uyardı: “Düşmanla iş birliği yapmayın”

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 6 Temmuz 2025 Cumartesi günü Transilvanya portalı Krónika Online’da yayımlanan video röportajında, Romanya’daki Macar azınlığa önemli uyarılarda bulundu. Orban, Transilvanya’da yaşayan Macarların, “Macar …

NATO’da kritik görev: Türkiye devraldı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), NATO Müttefik Reaksiyon Kuvveti, Amfibi Görev Kuvveti Komutanlığı ve Çıkarma Kuvveti Komutanlığı görevi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ilk kez icra edilmek üzere İspanya’dan devralındığını bildirdi.

İran’dan İstanbul’a ilk seferler başladı

İsrail saldırılarında zarar gören Tebriz Havaalanı’nda pist onarımı tamamlandı. 23 gün sonra yapılan ilk uçuş İstanbul’a gerçekleşti. Sefer İran Ata Havayolları tarafından düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan CHP açıklaması: Her yerden pis kokular geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “İşte şu anda en önemli il İstanbul. İstanbul’un ne halde olduğu ortada. Her yerden şu anda çok ciddi pis kokular geliyor” dedi.