Rusya’da siyaset uzmanları, Finlandiya’nın ardından İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylayan Türkiye’nin hem ulusal hem de İttifak çıkarlarını önde tuttuğu görüşünde birleşti. Rusya Çağdaş Devlet Kalkınma Enstitüsü Başkanı Dmitriy Solonnikov, İsveç’in üyeliğinin Türkiye ile ABD arasında pazarlık konusu olduğunu öne sürdü. Solonnikov, “İsveç’in bu olayla hiçbir alakası yok. Konu, Ankara ile Washington arasında yapılan pazarlıktı” dedi.
Türkiye’nin uzun süre nihai kararını vermediğini hatırlayan Solonnikov, “Çünkü ABD ile pazarlık yaptılar. Başta 10 milyar dolar olmak üzere ABD’den bir takım avantajlar sağlamaya çalıştılar. Türkiye ihtiyaç duyduğu her şeyi almasının ardından İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı. Hepsi bu” dedi.
Moskova’nın tutumunu da yorumlayan Solonnikov, “Rusya, İsveç’in NATO’ya girmesine tepki göstermeyecek. Çünkü aksi halde iki ülke arasındaki ilişkiler daha da kötüleşebilir” diye konuştu.
Siyaset bilimci Sergey Miheyev de, NATO çıkarlarının Türkiye için son derece önemli olduğunu belirterek, “Dikkat ederseniz, İsveç, Mayıs 2022’de NATO’ya başvurdu. Türkiye ile anlaşmaya varılması süreci ise 20 ay sürdü. Ancak bu zaten beklenen bir gelişmeydi çünkü Türkiye her şeyden önce bir NATO üyesi ülke” dedi.
Miheyev, “Türkiye’den bahsederken, NATO üyesi olduğunu dolayısıyla tüm NATO faaliyetlerine katılması gerektiğini unutmamamız lazım. Bu yüzden Türkiye için NATO’nun çıkarları son derece önemli. Bunu anlamalıyız, Ankara her zaman böyle davranacak” diye konuştu.
Rusya Senatosu Başkanı Yardımcısı Konstantin Kosaçev ise, sosyal hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye, NATO’nun değil, insanlığın çıkarları doğrultusunda hareket etme şansını kaçırıyor” eleştirisinde bulundu.
TBMM’nin kararının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuyla ilgili olarak gazetecilere, “Bu Türk parlamentosunun kararı. Türkiye hâlâ Kuzey Atlantik İttifakı’nın üyesi, bu çok açık bir gerçek. Ankara’nın kendi yükümlülükleri ve İttifak’taki müttefikleriyle kendi müzakere süreçleri var. Bu, Türkiye’nin egemen kararı” demişti.
Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması Rus medyasında da geniş yer aldı.