Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Kurban Bayramı’nda Kist Hidatik Tehlikesine Dikkat!

Kars Harakani Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gökhan Perincek, Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların organlarında kist oluşumuna karşı uyarılarda bulundu.

Perincek, kist bulunan organların köpek ve diğer etçillerin ulaşamayacağı bir şekilde imha edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Halk arasında köpek kisti olarak bilinen kist hidatiği, hayvandan insana geçen ve ölüme kadar götürebilen ciddi bir hastalıktır. Karaciğer kist hidatiği insandan insana bulaşmaz ancak, birçok soruna sebep olabilir” dedi.

Türk Toraks Derneği Kars Temsilcisi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gökhan Perincek, kist hidatiğinin küçükbaş hayvanların karaciğerinde üçgen şeklinde turuncu renkli olarak görüldüğünü belirtti.

Perincek, kist hidatiğinin hayvandan insanlara bulaşabileceğine dikkat çekerek, kurban kesimi sonrasında kistli organların önemli olduğunu ve köpeklerin bu organlara ulaşmasını engellemek gerektiğini ifade etti.

Hastalığın köpek dışkısı aracılığıyla insana bulaştığını söyleyen Perincek, parazitin yayılma şekilleri ve önlemler hakkında da bilgi verdi. Kist hidatiğinin belirtileri ve tedavi yöntemleri konusunda da detaylı bilgi veren Perincek, vatandaşları köpeklerle temastan sonra ellerini mutlaka yıkamaları konusunda uyardı.

Kistlerin en sık karaciğer ve akciğerlerde görüldüğünü belirten Perincek, hastalığın belirtilerinin organlara göre değişebileceğini ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. (DHA)

Related Posts

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.