İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite ve Erkeklerdeki Riskleri

Günümüzde infertilite sorunu yaygınlaşmaktadır. Uzmanlara göre, her altı çiftten biri bebek sahibi olamamaktadır. İnfertilite, her iki cinsiyette de eşit şekilde görülmektedir.

Ülkemiz gibi akrabalık bağlarının güçlü olduğu toplumlarda, evli çiftlerin genellikle çocuk sahibi olması beklenir. Ancak düzenli ve korunmasız bir yıldan fazla süren cinsel ilişkiye rağmen her altı çiftten biri bebek sahibi olamamaktadır. İnfertilite, obezite, sigara, çevresel toksinler, sağlıksız beslenme ve düzensiz yaşam koşulları gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Erkeklerdeki üreme sağlığı ile ilgili problemler de infertilite riskini artırabilir. Bu nedenle infertilite nedenleri belirlendikten sonra kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanarak, baba olma hayali gerçekleştirilebilir.

Erkeklerde İnfertilite Riski

Erkeklerde üreme, sperm üretimi ve olgunlaşması süreci ile gerçekleşir. Fertilite, doğal yollarla gebelik elde etme kapasitesini ifade ederken, infertilite çiftin uzun süre gebelik elde edememesini ifade eder. Erkek kaynaklı infertilite, vakaların yarısından sorumludur.

Obezite, sigara, düzensiz beslenme ve çevresel toksinler gibi faktörler, infertilite sorununa neden olabilir. Erkeklerdeki hormonel bozukluklar da infertilitenin önemli sebeplerinden biridir. Tanı için üreme öyküsü alınması, semen analizi yapılması ve fiziksel bulguların değerlendirilmesi önemlidir.

Infertilite şüphesi olan erkeklerde yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, tedavi sürecini olumlu yönde etkileyebilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanımının bırakılması, stresin azaltılması gibi yöntemler sperm kalitesini artırabilir. Cerrahi tedavi gerektiren vakalarda ise farklı teknikler uygulanabilir.

PESA, MESA, TESA, TESE ve Mikro TESE Nedir?

Sperm elde etmek amacıyla kullanılan yöntemler arasında PESA, MESA, TESA, TESE ve mikro-TESE gibi teknikler bulunmaktadır. Erkek infertilitesi tedavisi, sorunun kaynağına göre değişiklik gösterebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri ise tedavi sürecini destekleyici bir rol oynar.

Related Posts

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.