Gazeteci Uğur Cebeci havaalanlarındaki bavul hırsızlıklarının giderek attığını belirterek konuyla ilgili “Gözünüz bavulunuzda olsun” başlıklı yazı kaleme aldı.
Cebeci’nin yazısının tamamı şu şekilde:
“Son yıllarda uçaktan indirilip bagaj konveyörlerine gelen bavulların bir kısmının hiç bulunmadığı gerçeği, ciddi bir olay. Bavul hırsızları sizin iyi cins bavulunuzu alıp kendilerininmiş gibi çıkıp gidiyorlar. Siz dönüp duran sistemden bavulunuzu beklerken onlar çoktan havalimanından ayrılıyorlar. Bu yüzden konveyör döndüğünde gözünüz bavullarınızın üstünde olsun.
Dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarında bavul hırsızı uçak yolcularının sayısı hızla artıyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 1’in altında olan bu tür hırsızlık vakaları, bu yıl yükselişte. Kendine ait olmayan bavulları alıp gidenlerin çoğunun bunu bilinçli yaptığı ortaya çıktı.
-Kamera kayıtları incelenerek izleri tespit edilip adresleri bulunan bavul hırsızı yolcuların çoğu bunu yanlışlıkla yaptıklarını iddia ediyorlar. Çoğu da suçsuz bulunuyor. Bu işi alışkanlık haline getiren bavul hırsızı uçak yolcuları özellikle pahalı marka bavulları tercih ediyor. Genellikle konveyörlerin ilk bavul atış noktalarına yakın duranlar gözlerine kestirdikleri bavulu kendilerininmiş gibi kararlı bir hareketle alıp salondan dışarı çıkıyorlar.
– Bagajların alındığı salonlardan çıkışta bir eşleştirme ve kontrol sistemi olmadığı için her yıl bu tür hırsızlıklar giderek artıyor. Bunu yanlışlıkla yapanların çoğu ya bavulu geri getiriyor ya da bildirimde bulunuyor. Böyle durumlarda değişim için taşıyıcı havayolu şirketleri de yardımcı oluyor.
– Giderek yaygınlaşan bu durum için öncelikle çok pahalı marka bavulları tercih etmemek gerekiyor. En iyi önlemler ise bavulların içine konulan sinyal veren küçük sistemler. Bu sistemler sayesinde bavulunuzun geldiğini izleyebiliyorsunuz ve hemen kimse almadan konveyörden indirebiliyorsunuz. Havayolu şirketlerinin RFID uygulamaları da çok faydalı oluyor. Ayrıca bavulunuzun içine Air Tag türü sinyal veren değişik markalardaki ürünlerden koyunuz. Bu sayede bavulunuzun cep telefonunuzdan takibi çok kolay olur.
– Bir önemli nokta da konveyörler dönmeye başladığında çok dikkatli bir şekilde bavulu izlemek. Bunun için konveyör başları ne kadar kalabalık olursa olsun, bavulun aşağıdan gelip sisteme ilk düştüğü noktayı sürekli gözlemek gerekiyor. Bavulları beklerken oradan ayrılıp özellikle Duty Free mağazalarına gidildiği zamanlar bavul hırsızlarına fırsat yaratıyor.
– Bavulunuzu almak için konveyörlerden bavulların düşüşünü iyi gözleyin.
– Bavulunuz üzerine bir çıkartma yapıştırarak onu kolayca seçmeyi sağlayabilirsiniz.
– Bavulunuzu aldıktan sonra elinizdeki bagaj etiketi ile karşılaştırın. Bavul üzerindeki ismi mutlaka okuyun.
– Çok sayıda benzer bavul olduğu için başka bir yolcunun bavulunu alma ihtimaliniz her zaman yüksektir.
– Genellikle konveyörlerin bulunduğu bölümler titiz bir şekilde kameralardan takip edilir. Ama yine de bilinmeyen bir kişinin sizin bavulunuzu alıp dışarı çıkması ciddi sorun yaratacaktır. Yolculuğunuz burnunuzdan gelebilir.
– Bavulunuz çıkmazsa hızla şirketin kayıp eşya bürosuna hemen başvurun ve zabıt tutturun.
SAYILAR HIZLA ARTIYOR
– Ekonomilerin sıkıştığı dönemlerde bavull hırsızlığı vakaları da artıyor. Genellikle çok sayıda konveyörün bulunduğu büyük havalimanlarında bu tür hırsızlıklar giderek çoğalıyor. Çoğu zaman da başka biri tarafından alınan bavulunuza ulaşmak mümkün olmuyor. Bavulların içerisine saat, mücevher gibi kıymetli eşyaların koyulmaması gerekiyor. Havalimanları henüz bu tür hırsızlıkları önlemek için yeterli adımları atmadıkları gibi yatırım da yapmıyor. Bu yüzden bavulunuzun içine alarm veren bir sistem koymak şart gibi görünüyor.
– RFID nedir? Radyo frekansı ile tanımlama teknolojisi, radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemi. RFID, temel olarak bir etiket ve okuyucudan meydana geliyor. RFID etiketleri elektronik ürün kodu gibi nesne bilgilerini almak, saklamak ve göndermek için programlanabiliyor. Havayolu şirketleri bu tür kartlar veriyorlar ve bunlar bavul içine konularak takip sağlanıyor.
– Air TAG ve benzerleri ise küçük cihazlar. İçindeki pil sayesinde sinyal veriyor. Cep telefonunuzdan bavulun nerede olduğunu görebiliyorsunuz. Pili de öyle çabuk bitmiyor. Değişik markaların bu tür ürünlerinden birini seçerek bavulunuzu neredeyse garanti altına alabilirsiniz. Bu takip cihazlarının fiyatı 29 dolardan başlıyor. Değişik markalarda değişik fiyatlar var. Ucuzu da var pahalısı da çok.”
patronlardunyasi.com