Bayrou, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda hükümete soru faslında, Le Pen’in yolsuzlukla suçlandığı dava kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bayrou, görevleri kapsamında koşulsuz ve güçlü bir şekilde desteklemek gerektiğini savunarak, milletvekillerinin de yargıçlara yönelik bu desteği göstermesinin önemine dikkati çekti.
Temyiz hakkının bir hukuki prensip olduğunu belirten Bayrou, bazı yargı kararlarının geçici olarak uygulanmasıyla ilgili soru işaretleri olduğunu dile getirdi.
Bayrou, parlamentonun yargı kararlarının geçici olarak uygulanması konusunu görüşmesi gerektiğine işaret etti.
Le Pen’in, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği yaptığı dönemde, hayali danışmanlık hizmetleri nedeniyle iki kişiye AP fonlarıyla maaş ödediği iddia ediliyor.
Fransa’da Marine Le Pen’in de aralarında bulunduğu, eski adıyla Ulusal Cephe Partisinden seçilmiş bazı AP milletvekilleri hakkında, 2004-2016 yıllarında AP’de “hayali istihdam” oluşturdukları gerekçesiyle 2015’te soruşturma açılmıştı.
Paris Savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen dahil partinin bazı AP üyeleri hakkında, Avrupa Birliği’ne (AB) ait fonları kötüye kullandıkları ve “suçu gizledikleri” gerekçesiyle dava açılmasını talep etmişti.
2018’de adı Ulusal Birlik (RN) olarak değiştirilen oluşumun önde gelen ismi ve eski cumhurbaşkanı adayı Le Pen ile babası Jean-Marie Le Pen, Louis Aliot ve Bruno Gollnisch’in de aralarında bulunduğu 27 partilinin AB fonlarını kötüye kullanmaktan yargılandığı dava, Eylül 2024’te Paris Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı.
Le Pen, hakkında verilen kararın okunmasını beklemeden mahkeme salonunu terk etmişti.
Mahkemenin kararı, Le Pen’in cezasını hapishanede çekmeyeceği anlamına gelirken, avukatları kararı temyize götüreceklerini açıklamıştı.
Karara, yerel siyasiler ve bazı Avrupalı liderler tepki göstermişti.