Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmek üzere Mısır’a gidiyor. Bugün gerçekleştireceği ziyaret kapsamında Sisi tarafından İttihadiye Sarayı’nda resmi törenle karşılanacak olan Erdoğan, ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında kamera karşısına geçecek. Erdoğan, 12 yılın ardından gittiği Mısır ziyaretinde, Sisi tarafından heyeti onuruna verilen resmi yemeğe de katılacak.
Mısır’da İhvan’ın iktidardan çekilmesiyle sonuçlanan sürecin ardından Abdülfettahel-Sisi ile gerilimli bir dış politika izleyen Erdoğan, Sisi’yi ‘katil’, ‘zalim’, ‘darbeci’ sözleriyle eleştirmiş, “Onunla (Sisi) aynı masaya oturmam” demişti.
ERDOĞAN AL NAHYAN İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, onur konuğu olarak katıldığı “Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek” teması altında düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi’ndeki ikili temasları kapsamında, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü.
Görüşme, basına kapalı gerçekleşti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin, bölgesel ve küresel konuların, İsrail’in Filistin topraklarında devam eden saldırılarının ele alındığı vurgulanan açıklamada, Erdoğan’ın, İsrail’in Gazze’nin tamamı gibi Refah’a yönelik saldırılarının da kabul edilemez olduğunu, uluslararası kamuoyunun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası kuruluşların ve ilgili ülkelerin, İsrail’i bir an önce durduracak adımlar atması gerektiğini belirttiği aktarıldı. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, terörle mücadelede iki ülkenin işbirliğinin gerekliliğini ortaya koyarak, Türkiye’nin tüm terör örgütleri ile ayrımsız mücadeleye devam edeceğini söylediği kaydedildi.
GÖRÜŞMENİN ARKA PLANI: MÜSLÜMAN KARDEŞLER KONUSU
Görüşmenin görünen yüzü olan Filistin meselesinin ise arka planında başka bir gelişme yer alıyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Orta Doğu’da Müslüman Kardeşler hareketine karşı politikalarıyla tanınıyor. Erdoğan’ın Al Nahyan ile görüşmesi de AKP’nin Müslüman Kardeşler’e karşı tavır aldığı şeklinde yorumlanıyor.
Mısır’da da Hüsnü Mübarek’i deviren eylemlerin ardından iktidara gelen Müslüman Kardeşler, General Abdülfettah Sisi yönetimindeki bir darbeyle devrilmişti. Darbenin ardından Türkiye, Mısır’la diplomatik ilişkilerini askıya alacak kadar gerilmişti. Geçtiğimiz aylarda Mısır’a yönelik tepkinin de yumuşadığı görülmüştü. Bu gelişmeler AKP’nin Müslüman Kardeşler’e sahip çıkma politikasında sona gelindiğine işaret ediyor.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER KİMDİR
Müslüman Kardeşler Hareketi, 1928 yılında Mısır’da Hasan el-Benna tarafından kurulmuş olan İslami kökenli bir siyasi harekettir. Hareket, İslami bir devlet kurma hedefiyle siyasi, sosyal ve dini faaliyetler yürütmektedir. Müslüman Kardeşler, başlangıçta Mısır’da faaliyet gösterse de daha sonraları Orta Doğu’da ve dünya genelinde etkili olmuştur. Hareket, demokratik yollarla siyasi iktidara ulaşmayı amaçlamış, ancak Mısır’da ve diğer ülkelerde çeşitli dönemlerde baskılarla karşılaşmıştır.
Özellikle Mısır’da 2013 yılında darbeyle iktidardan uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Müslüman Kardeşler kökenli olması ve hareketin yanında yer alması, hareketin siyasi ve toplumsal etkisini ön plana çıkarmıştır.
Filistin’de de HAMAS Hareketi’nin Müslüman Kardeşlerle güçlü bağları vardı. Ancak son dönemde bu bağlantı zayıfladı. Müslüman Kardeşler’in Suriye İç Savaşı’nda muhaliflerin safında yer alması başta İran ve Suriye yönetimi olmak üzere Filistin direnişini destekleyen güçlerle karşı karşıya kalmak istemeyen Hamas’ı da etkiledi.