Eksozom kök hücre nedir?

Eksozom Kök Hücre Nedir?

İstanbul (İGFA) – Eksozomlar, vücudumuzda hücrelerimizin salgıladığı lipit yapıda zarla çevrili, genetik bilgiler, büyüme faktörleri ve proteinleri taşıyan 30-150 nanometre çapında çok küçük keseciklerdir. Boyutları hücrenin 1/1000’ine denk gelmektedir.

Eksozomlar, hücreler arası iletişimi sağlarlar ve yakın ve uzak hücreler arasında hücre içi bilgilerin önemli düzenleyicileri olan molekülleri taşırlar. Aynı zamanda rejeneratif tıp alanında hücre yenilenmesi ve tamiri için yüksek potansiyele sahiptirler.

Eksozom Kök Hücre Ne İşe Yarar?

Eksozom kök hücrenin ana işlevi, hücreler arası iletişimi iyileştirmek için uyarılara verilen cevapları ve sinyal moleküllerini serbest bırakmaktır. Bu moleküller arasında genetik bilgiler, proteinler ve reseptörler bulunur. Hücre davranışını değiştirerek hücre çoğalması ve doku yenilenmesinde rol oynarlar. Aynı zamanda inflamatuar proteinleri baskılayarak anti-inflamatuar etki gösterirler.

Mezenkimal kök hücrelerden elde edilen eksozomların, hastalık veya yaralanma sonucu hasar görmüş dokularda apoptozu azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca doku yenilenmesini destekleyerek yara izlerini azaltır ve normal dokuya daha yakın bir iyileşme sağlar.

Eksozom Kök Hücre Tedavisi Ne Zaman Etki Eder?

Eksozom kök hücre tedavisi uygulamasından sonra ilk 24 saat cilde baskı veya sıvı uygulanmamalıdır. İlk 24 saat sonrasında ılık duş alınabilir. 72 saat boyunca makyaj ve kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Estetik işlemler ise en az 3 hafta sonra gerçekleştirilmelidir.

Enjeksiyondan hemen sonra etkiler görülmeye başlar. Allogenik fibroblastlar hedef bölgeye yerleşip elastin ve kollajen üretmeye başlar, cildin diriliği 4-6 hafta sonra tam olarak görülür. Alloblast uygulaması, kendi dokusundan yapılan Fibrocell’e göre sonuçları daha hızlı gösterir çünkü Alloblast kullanılan dokular daha genç, sağlıklı ve dinamiktir.

Related Posts

Uzmanından ebeveynlere kritik uyarı: Hayati tehlike yaratabilir!

Astım ve benzeri kronik hastalıklarla mücadele eden çocuklar için ilaçların doğru kullanımı sandığınızdan daha önemli. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ve Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, çocuklarda doğru ilaç kullanımının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir