Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Şehnaz Kanat, Akciğer Nakli Operasyonuyla Nefes Aldı!

Şehnaz Kanat, İzmir Çeşme’de yaşayan 41 yaşında bir kadındı. Akciğer sertleşmesi teşhisi konulduğunda, nefes almakta ciddi zorluklar yaşamaya başladı. Son 4 yılı oksijen cihazına bağlı olarak geçiren Kanat, Bilkent Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen akciğer nakli operasyonu sayesinde rahat bir nefes almaya başladı.

Şehnaz Kanat, hastalığının ilk belirtilerinin kuru öksürük olduğunu ve zamanla durumunun ağırlaştığını belirtti. Tarım işleriyle uğraşan Kanat, alerjisinin de hastalığını etkilediğini ifade etti. 7 yıl boyunca sürekli oksijen desteği almak zorunda kaldığını, ancak ameliyat sonrası durumunun değiştiğini söyledi.

Akciğer nakli öncesinde 24 kilo veren Kanat, ameliyat sonrası hızla toparlandığını ve günden güne kendisini daha iyi hissetmeye başladığını dile getirdi. Nakil sürecinde emeği geçen tüm doktorlara minnettarlığını ifade eden Kanat, geçirdiği sürecin uzun ve zorlu olacağını fakat umudunu asla yitirmediğini belirtti.

Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu: “Nakil Süreci Zorlu Geçiyor”

Bilkent Şehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği ve Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Yekeler, akciğer naklinin diğer organ nakillerine kıyasla daha zorlu bir süreç olduğunu vurguladı. Hastaların genellikle KOAH, akciğer sertleşmesi gibi hastalıklar nedeniyle bu operasyonu geçirdiğini belirten Yekeler, Kanat’ın durumunun önceden alarm verici boyutlara ulaştığını ve nakil sayesinde hayatının kurtarıldığını ifade etti.

  • “Hastamız Şehnaz Kanat uzun bir süredir akciğer sertleşmesi nedeniyle oksijen desteği alıyordu. Durumu o kadar ciddiydi ki günlük işlerini dahi yapamaz hale gelmişti. Ancak günün birinde organ bağışı sayesinde yeni bir umut doğdu. Ameliyatın ardından hastamızın yaşam kalitesi belirgin bir şekilde arttı ve oksijen ihtiyacı ortadan kalktı.”

Prof. Dr. Yekeler, akciğer sertleşmesinin çeşitli sebepleri olduğunu söyleyerek, hastalığın tedavisinin olmadığını ancak nakil operasyonlarının başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. Organ bağışının önemine vurgu yapan Yekeler, ülkemizde ne kadar çok insanın organ bağışı yaparsa, o kadar çok hastanın hayata tutunabileceğini ekledi. Türkiye’deki organ nakli başarı oranının dünya standartlarının üzerinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Related Posts

Çay ve kahve tiryakilerine uyarı

Prof. Dr. Levent Öztürk, artan su ihtiyacının, çay veya kahveden karşılanabileceği düşüncesinin hatalı olduğunu söyledi.

Bakan Işıkhan’dan SUT değişikliğiyle ilgili açıklama: 25 farklı kanser ilacı geri ödeme listesine dahil edildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’deki düzenlemelerle 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 immünoterapi ilacını, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) geri ödeme listesine dahil ettiklerini bildirdi.

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.