Barzani’den Bağdat’a ültimatom… Referandum ve petrol istiyor… Memura maaş vermiyor… Odatv Irak Türkleri Derneği’ne sordu

Neçirvan Barzani, Bağdat görüşmeleri esnasında sert bir bildiri yayımladı

Neçirvan Barzani, Bağdat’ta görüşmeler yaptığı sırada Erbil’den merkezi hükümete karşı sert bir bildiri yayımlandı. Konu yine Kerkük petrolleri ve gaz sahaları. Barzani bir süredir kamu maaşlarını ödeyemiyor. Anlaşmazlığı, Irak Türkleri Derneği Başkanı yorumladı.

Irak’ın kuzeyindeki petrol gelirlerine sahip Barzani yönetiminin gözü yine Kerkük ve diğer ihtilaflı bölgelerin yeraltı zenginliklerinde. Şimdi de Bağdat’a karşı ültimatom niteliğinde bir bildiri yayımladılar. Bildiride merkezi hükümetin uygulamaları hedef alındı ve söz konu bölgeler için referandumun gerekli olduğu hatırlatması yapıldı. Anayasanın ilgili maddelerine gönderme yapılan bildiride şöyle denildi:

GELİRLERİ PAYLAŞMAKLA YÜKÜMLÜ

“2005 Irak Anayasası’nın 112. maddesi, federal hükümet ve bölge hükümetinin daha önce keşfedilen (eski) petrol ve gaz sahalarını, Kerkük ve çevre bölgelerdekiler gibi, ortaklaşa yönetmesi gerektiğine işaret ediyor. Ayrıca Bağdat, daha önce keşfedilen (eski) sahaların gelirlerinin paylaşımı konusunda bölge ile anlaşmaya varmakla yükümlüdür. Şimdi federal hükümet, anayasa maddelerini genel olarak ve özellikle 140. ve 112. maddeleri dikkate almadan petrol ve gaz sözleşmeleri imzalamaya çalışıyor “

ANA HEDEF TÜRKMEN BÖLGELERİNİN KAYNAKLARI

Odatv’ye konuşan Irak Türkleri Derneği Başkanı Eyüp Kerem ise bölgesel yönetimin tamamıyla haksız olduğunu şu sözlerle anlattı: Bu açıklama ile diyorlar ki: “Kendi bölgemdeki her şeyin tek sahibi ben olurum. Diğer bölgelerde de elinizdekine ortak olurum. Burada en önemli husus şu tartışmalı bölgeler… Tabii en başta Kerkük geliyor. Kalan ilçe ve diğer bölgeler de tamamen neredeyse Türkmeneli bölgesinin, işte Musul’un belli başlı noktaları ya da Türkmenli’nin diğer ilçeleri… Bunlar geçmişten bugüne asimilasyonları ile değiştirilmeye çalışılmış olsa da tamamen Türkmen bölgeleridir.

140 MADDE ŞU AN UYGULANABİLİR Mİ?

“140. madde normalde neydi? Bu madde, ilk çıktığı zaman, 2005 yılında bizim de savunduğumuz bir maddeydi. Çünkü Kerkük ve diğer Türkmeneli bölgeleri Saddam döneminde Araplaştırılmış bir bölgeydi. Araplaştırılmaya çalışılmış bir bölgeydi. Buna karşılık, 2003’ten sonra çok ciddi olarak, şehre bir Kürt nüfusu sistematik bir şekilde göç ettirildi. Yani Saddam döneminde işgal edilen bölgeler geri kazanılsın, şu olsun, bu olsun… derken kendileri de aynı şeyi yaptılar. Bu yüzden bu madde bugün uygulanabilirlik açısından sağlıklı değildir. Burada tabii 2017’de yaptıkları sözde referandumu yine öne sürmüşler. Daha birkaç ay önce yapılan nüfus sayımında bile ne tür oyunların yapıldığına hep beraber şahit olduk. Bir günde 300.000’den fazla kişinin şehre girildiğini ve geri çıktığını gördük.

ÇALIŞANLARIN İSİMLERİNİ VERİN: ‘VERMEYİZ’

Kerem, son aylarda bölgesel yönetimin kamu maaşlarını ödeyememesi ve bunları Bağdat’tan istemesi noktasın şu tespitlerde bulundu: “Bağdat hükümetinin söylediği şey şu. ‘Bu insanların maaşını bizden talep ediyorsanız, bunların isimlerini ve bilgilerini bizimle paylaşın.’ Tıpkı Türkiye’deki gibi, çalışanların banka hesaplarına direkt olarak yatırılan bir sistemi uygulayalım diyorlar. ‘Biz bu ödemeleri merkezden çalışanlara yapalım.’

Bölgesel yönetim ise buna karşılık diyor ki, ‘Hayır bu isimleri bildirmeyiz… Size kaç kişi olduğunu veririz, siz bu ödemeleri bize yaparsınız…’ Tabii burada bir şaibe söz konusu. Bazı hayalet isimlerin bir şekilde oraya yerleştirildiği gündemde… Irak merkezi hükümetinin haklı olduğu bir durum var. Ama bölgesel yönetim, Irak’ın şımarık çocuğu rolünü oynamaya devam ediyor.”

Osman Erbil

Related Posts

İyi Partili Kavuncu’dan ‘LeMan’ açıklaması: Peygamberimize hakaret edilmesini kınadık ama bu protesto eylemlerinde ‘kahrolsun laiklik, kahrolsun Kemalistler’ diyenleri de eleştirdik

İyi Partili Kavuncu’dan ‘LeMan’ açıklaması: Peygamberimize hakaret edilmesini kınadık ama bu protesto eylemlerinde ‘kahrolsun laiklik, kahrolsun Kemalistler’ diyenleri de eleştirdik

Süveyş Körfezi’nde bir sondaj gemisi alabora oldu: 6 ölü, 21 kayıp

Mısır Petrol Bakanlığı, ülkenin doğusundaki Süveyş Körfezi’nde bir sondaj gemisinin alabora olduğunu duyurdu.

Can kurtaran rüzgar! Yön değiştirdi, yaşlı çift ve tavukları yangından son anda kurtuldu

İzmir Seferihisar’daki orman yangını felaketinde alevlerin ortasında kalan yaşlı çift, rüzgarın yön değiştirmesiyle son anda kurtuldu. Çiftin 150 tavuğundan 50’si ise öldü.

Çocuklara sık sık giydiriliyordu! Annelerin gözde markasının ürünü yasaklandı

Ticaret Bakanlığı çocuklar için tasarlanan ünlü markanın ürünün risk taşıması sebebiyle piyasalardan toplatılmasına karar verdi.

İsrail’in ‘gizli planı’ ortaya çıktı: Yunanistan ile iş birliği içinde gerçekleşti

İsrail ve İran arasındaki savaşın başladığı günlerde Atina’da görülen İsrail uçaklarının, “gizli plan” ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne nakledildiği ortaya çıktı. Uçakların, İsrail’in Yunanistan ve GKRY ile iş birliği içinde taşındığı ifade edildi.

Danimarka’da kadınlara zorunlu askerlik kararı

Danimarka Parlamentosu’nda alınan kararla kadınlar zorunlu askerlik kapsamına alındı. 11 Haziran’da geçen yasa uyarınca 1 Temmuz’dan itibaren 18 yaşını dolduran tüm kadınlar askerlik kura sistemine dahil olacak.