Baltık ülkeleri, gölge filosunun peşinde: Deniz altı kabloları hedefte

İsveç ve Letonya, Baltık Denizi’nin dibindeki fiber optik kablonun Pazar günü meydana gelen hasarını sabotaj şüphesiyle soruşturuyor.

Olayla bağlantılı olarak Norveç polisi, Baltık Denizi’nin altındaki bir telekomünikasyon kablosuna zarar verdiğinden şüphelenilen Norveç bandıralı bir kargo gemisini Cuma günü el koydu ve incelemeye adlı.

Mürettebatının tamamı Rus vatandaşlarından oluşan Silver Dania isimli geminin, Letonya yetkililerinin talebi üzerine Norveç sahil güvenliği tarafından durdurulduğunu açıkladı.

Yetkililer, “Geminin Letonya ile İsveç arasındaki bir fiber kabloya ciddi zarar vermiş olabileceğinden şüpheleniyoruz” ifadelerini kullandı.

‘GÖLGE FİLONUN’ MADDİ HASARI

Baltık Denizi, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra birçok sabotaja sahne oldu. Rusya’nın gizlice fosil yakıt ticareti yapmak için kullandığı iddia edilen ‘gölge filosuna’ bağlı olduğu iddia edilen bazı tankerlerin, denizin dibine çapa atarak internet ve telefon ağını sağlayan kablolara zarar verdiği belirtildi.

İsveç polisi, olayla bağlantılı olduğu gerekçesiyle Malta bandıralı Vezhen isimli kargo gemisini de durdurmuştu. Norveçli yetkililer, iki geminin aynı olay kapsamında incelendiğini belirtti.

Norveç polis avukatı Ronny Joergensen, basın toplantısında, “Şüphemiz, Silver Dania gemisinde bulunan birilerinin kabloya bilerek zarar verdiği yönünde” dedi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

NATO, son dönemde bölgedeki deniz güvenliğini artırmak amacıyla savaş gemileri, hava araçları ve insansız deniz araçları konuşlandırdı.

GEMİNİN SAHİBİ TÜM İDDİALARI REDDETTİ

Norveç’te el konulan geminin Norveç bayrağı taşıdığı ve Baltık Denizi’ndeki St. Petersburg’dan Rusya’nın Arktik bölgesindeki Murmansk’a gitmekte olduğu açıklandı.

Silver Dania’nın sahibi olan Silver Sea taşımacılık şirketi, geminin denizaltı kablolarına hasar verdiğini reddetti.

Norveç polisi, gemi sahipleri ve mürettebatın sahil güvenlik gemisinin yönlendirmesiyle limana yanaşmayı gönüllü olarak kabul ettiğini bildirdi.

Letonya Devlet Polisi, Norveç’ten gemiye el konulması talebinde bulunduklarını doğruladı ancak soruşturmanın hassasiyeti nedeniyle daha fazla yorum yapmayacaklarını duyurdu.

Related Posts

Almanya’da yangın…

Celle kentinde, Altenceller Feld bölgesinde çıkan yangın, yaklaşık 60 itfaiye erinin müdahalesi ve yoğun çabaları sonucunda kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın söndürme çalışmaları sırasında, bölgeden geçen karayolu güvenlik gerekçesiyle …

Emlakçılar satılığa çıkan evin tozlu garajında buldu: Değeri 80 milyon lira

Vefat eden bilim insanının mirasçılarının satılığa çıkardığı evi gezmeye gelen emlakçılar buldukları karşısından şaşkınlıklarını gizleyemedi. Emlakçılar evin garajında değeri 2 milyon dolar (yaklaşık 80 milyon lira) olan ve sadece 350 adet üretilen lüks otomobil buldular.

Orban, Romanya’daki Macarları uyardı: “Düşmanla iş birliği yapmayın”

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 6 Temmuz 2025 Cumartesi günü Transilvanya portalı Krónika Online’da yayımlanan video röportajında, Romanya’daki Macar azınlığa önemli uyarılarda bulundu. Orban, Transilvanya’da yaşayan Macarların, “Macar …

NATO’da kritik görev: Türkiye devraldı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), NATO Müttefik Reaksiyon Kuvveti, Amfibi Görev Kuvveti Komutanlığı ve Çıkarma Kuvveti Komutanlığı görevi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ilk kez icra edilmek üzere İspanya’dan devralındığını bildirdi.

İran’dan İstanbul’a ilk seferler başladı

İsrail saldırılarında zarar gören Tebriz Havaalanı’nda pist onarımı tamamlandı. 23 gün sonra yapılan ilk uçuş İstanbul’a gerçekleşti. Sefer İran Ata Havayolları tarafından düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan CHP açıklaması: Her yerden pis kokular geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “İşte şu anda en önemli il İstanbul. İstanbul’un ne halde olduğu ortada. Her yerden şu anda çok ciddi pis kokular geliyor” dedi.