Bahar geldi, alerjiler başladı: Uzman uyardı!

Alerji Uzmanı: Baharın Gelmesiyle Alerji Şikayetleri Artabilir

Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte alerji şikayetlerinin de artması bekleniyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Çakmak Yılmaz, baharın gelmesiyle birlikte çiçeklerin açması, ağaçların yeşermesi ve havaların ısınmasıyla alerji şikayetlerinin ortaya çıkabileceğini belirtti. Alerjinin zararlı olmayan ev tozu akarları, polenler ve besinler gibi maddelere karşı vücudun verdiği abartılı bir tepki olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Yılmaz, alerjinin farklı belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade etti.

Alerjik Hastalıkların Artışı Üzerine Uzman Değerlendirmesi

Dr. Yılmaz, son yıllarda alerjik hastalıklardaki artışın “hijyen hipotezi” ile açıklandığını belirtti. Bu hipoteze göre, hijyen standartlarının yükselmesi, doğal yaşamdan uzaklaşma, beslenme alışkanlıklarındaki değişim gibi faktörlerin bağışıklık sisteminde aşırı yanıt reaksiyonlarına neden olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, ülkemizde astım ve alerjik rinit vakalarının artış gösterdiğine değindi. Ayrıca, ebeveynlerden birisinin alerjik olması durumunda çocuğun da alerji geliştirme riskinin yüksek olduğunu aktardı.

Belirtiler ve Tedavi Yolları

Bahar alerjisinin genellikle ağaçlardan ve çimenlerden yayılan polenlerden kaynaklandığını belirten Uzm. Dr. Yılmaz, bu alerjinin burun akıntısı, hapşırma ve göz kaşıntısı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi. Çocuklarda görülen kaşıntı sonucu alınan hareketin burun üzerinde çizgiler oluşturabileceğini ve gözaltlarında morarma görülebileceğini ekledi.

Uzman, alerjiden kaçınmanın tedavinin temel adımı olduğunu belirtti. Alerjenlere mümkün olduğunca maruz kalmamak gerektiğini vurgulayan Dr. Yılmaz, alerjik reaksiyonların önlenmesi için alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi. Bunun yanı sıra, polen ve spor seviyelerini izlemenin önemine değinen Dr. Yılmaz, İzmir’de günlük polen durumu hakkında bilgi alabileceğimiz web sitelerinin olduğunu belirtti.

Related Posts

Uzmanından ebeveynlere kritik uyarı: Hayati tehlike yaratabilir!

Astım ve benzeri kronik hastalıklarla mücadele eden çocuklar için ilaçların doğru kullanımı sandığınızdan daha önemli. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ve Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, çocuklarda doğru ilaç kullanımının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir