Arama kurtarmada TSK’ya milli sistem

STM’den Yeni Nesil Radara Büyük İlgi

Savunma, güvenlik ve kurtarma alanında önemli yeniliklere imza atan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde çalışmalarını sürdüren STM, geliştirdiği STM DAR sisteminin güncellenen konfigürasyonu ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

SSB ile gerçekleştirilen iş birliği kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilen milli teknoloji DAR, Enkaz Altında Canlı Tespit Radarı olarak görev yapacak.

SSB Başkanı Haluk Görgün, milli mühendislik kabiliyetlerinin sadece askeri alana değil, sivil yaşama da katkı sağladığını belirterek, STM DAR’ın geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu vurguladı.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz de, Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve Erzincan İl Özel İdaresi envanterine STM DAR’ı kazandırdıklarını ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne başarılı bir şekilde teslim ettiklerini ifade etti.

DAR, Ultra Geniş Bant (UGB) sinyalleri kullanarak, görsel erişim imkanının olmadığı alanlarda hareketli hedeflerin konumunu belirleme yeteneğine sahip. Sistem, arama kurtarma, terörle mücadele, iç güvenlik operasyonları gibi askeri senaryolarda yanı sıra deprem, çığ, yangın gibi afetler sonrasında da etkili bir şekilde kullanılabilmektedir.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 6 Şubat depremlerinde kullanılan DAR, 50’den fazla kişinin enkaz altındaki konumunu tespit ederek kurtarılmasını sağladı. Mikro-makro hareketleri takip eden sistem, enkaz altındaki canlının konumunu belirleyebiliyor.

Uzaktan kumanda edilebilme özelliği sayesinde kolay bir şekilde kullanılabilen DAR, sahip olduğu batarya teknolojisi ile uzun süre kesintisiz şekilde görev yapabilme özelliğine sahiptir. Bu sayede, hem askeri hem de sivil alanlarda güvenlik önlemlerine büyük katkı sağlamaktadır.

Related Posts

Ekonominin ağır topu 2 fabrikasını birden kapatıyor

Türkiye’nin en büyük tekstil üreticilerinden Baltalı Grup, Afyonkarahisar Hocalar ve Denizli’nin Çal ilçelerinde bulunan fabrikalarını kapatma kararı aldı. İki fabrikanın kapatılmasıyla birlikte 650 kişinin işsiz kalacağı öğrenilirken, yılın ilk 5 ayında Türkiye genelinde konkordato ilan eden tekstil firmalarının sayısı 71’e ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz indirimi kararı

Avrupa Merkez Bankası, mevduat faizini 25 baz puan indirerek yüzde 2’ye çekti. Böylece son 9 toplantının 8’inde faiz indirimi kararı alındı; Euro Bölgesi’nde enflasyon ise mayısta ECB hedefinin altına geriledi.

Maaş zamlarını %15’e çektiler

Mayıs enflasyonu %1.53, yıllık enflasyon %35 çıktı. Beklentinin altında kaldı. TÜİK aynı indirimi bu ay da yaparsa emekliye %16, memura %15 sefalet zammı verilecek.

İş insanı Uğur Yurdakul hayatını kaybetti

İş insanı Uğur Yurdakul hayatını kaybetti

Piyasalar bu sabah hareketli: Savaş tehlikesi altını zıplattı

Savaş tehlikesi altın fiyatlarında yükselişi hızlandırdı. Bugün İstanbul’da yapılacak olan Rusya-Ukrayna görüşmesinden önce altın fiyatları uçuşa geçti. Gram altın açılıştan bu yana 73 lira kazandırdı.

Şirketlerin kar tahminleri düştü: Faturasını yolcuya kesecekler

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), 2025 yılı için havacılık sektörünün kâr beklentisini düşürdü. Teslimat krizleri, küresel durgunluk endişeleri ve artan maliyetler nedeniyle şirketlerin yeni hedefi, kaybı yolcuya yansıtmak.