Türkiye’nin en köklü tersanesi icradan satılıyor. Fiyatı belli oldu

Çiçek Tersanesi, Türkiye’nin Köklü Tersanesi İcradan Satılıyor! Fiyatı Belli Oldu

Türkiye’nin önde gelen gemi inşa şirketlerinden Deniz Endüstri A.Ş.’ye ait olan Çiçek Tersanesi, mali zorluklar nedeniyle icra yoluyla satışa çıkarıldı. 1971 yılında Gemi Mühendisi Celal Çiçek tarafından kurulan ve Türkiye’nin ilk çıkarma gemisini üreten ekip içinde yer alan Çiçek’in mirası, Tuzla’daki tersanede 1 milyar 680 milyon TL’lik rekor bir fiyatla yeni sahibini bekliyor. Açık artırma, 25 Temmuz 2025 tarihinde İstanbul Anadolu 3. İcra Dairesi tarafından gerçekleştirilecek.


Tersane, 2012 yılından beri yaşadığı mali krizin ardından iflas etti. İstanbul Anadolu 9. İcra Hukuk Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti, tersanenin rayiç değerini 1.4 milyar TL olarak, KDV dahil fiyatını ise 1.68 milyar TL olarak belirledi.


Gemi Mühendisi Mustafa Yoldaş, Makine Mühendisi Nesim Kenan Kalsın ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Erdinç Demirci tarafından hazırlanan rapora göre, bölgedeki benzer satışlarla uyumlu bir fiyatlandırma önerildi. İngiltere merkezli Newport Shipping’in 21 Şubat 2025 tarihli itirazı süreci uzatsa da, son raporla satışın önü açıldı.


Tuzla/İçmeler’de bulunan tersane, 4646 parselde yer almakta olup, 32 bin 700 metrekare açık ve 9 bin 285 metrekare kapalı alana sahiptir. Güvenlik birimi, idari binalar, vinçler, gemi inşa kızağı, kuru havuz, iskeleler ve çeşitli iş makineleri de içermektedir. 9 Nisan 2025 tarihli keşif raporuna göre, faaliyet dışı olması nedeniyle yıpranma payı dikkate alınmıştır.


Çiçek Tersanesi, Türkiye gemi inşa sektörünün köşe taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Yıllarca sektörde önemli projelere imza atan tesis, yenilikçi yaklaşımıyla tanınmıştır. Ancak, ekonomik dalgalanmalar ve yönetimsel sorunlar nedeniyle tersane iflas etmiştir. Satış, sektörde yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülmektedir.


Uzmanlar, tersanenin stratejik konumu ve güçlü altyapısı nedeniyle hem yerli hem de yabancı yatırımcıların ilgisini çekeceğini öngörmektedir. Tuzla, gemi inşa ve onarım sektöründe Türkiye’nin merkezinde bulunmaktadır. Tersanenin modernizasyon çalışmaları ile tekrar faal hale gelebileceği belirtilmektedir.


Related Posts

Bakan Kacır, Gaziantep’te sanayicilerle istişare toplantısında konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de 150 bin hektar olan planlı sanayi alanlarının 2030’da 350 bin hektara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek “Bu, 60 yılda gerçekleştirilen toplam sanayi alanı büyüklüğünün 2 mislinin üzerine sadece 5 yılda çıkması demektir.” dedi.

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

ABD’li bankadan altın tahmini: 2026’da 800 dolar birden düşecek

ABD’li bankadan altın tahmini: 2026’da 800 dolar birden düşecek

Baykar, Piaggio Aerospace’i resmen satın aldı

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile Baykar’ın İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın alma sürecinin tamamlandığını duyurdu. Bayraktar, “İtalya’nın 140 yıllık havacılık devi Piaggio Aerospace …

Avrupa Rusya’ya yaptırımları uzatma kararı aldı

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldığını açıkladı.