O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Otoimmün Hastalığı Olan Bireylerde Ruh Sağlığı Sorunları Daha Sık Görülüyor!

BMJ Mental Health dergisinde yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere genelinde yaklaşık 1,5 milyon kişi incelendi ve aralarından yaklaşık 38 bini romatoid artrit, inflamatuar bağırsak hastalığı ve sedef hastalığı gibi otoimmün bir rahatsızlık taşıyordu.

Elde edilen verilere göre, otoimmün hastalığı olan bireylerin depresyon, anksiyete ya da bipolar bozukluğa yakalanma olasılığı diğer bireylere göre neredeyse iki kat daha fazla. Bu kişilerin yüzde 29’u hayatlarının bir döneminde en az bir ruh sağlığı bozukluğu teşhisi almışken, otoimmün hastalığı olmayan bireylerde bu oran yüzde 18’de kalmıştır.

Kadınlarda Risk Daha Yüksek

Araştırma, otoimmün rahatsızlığı olan bireylerin ebeveynlerinde de ruh sağlığı bozukluğu öyküsünün daha yaygın olduğunu göstermektedir. Cinsiyet farkı da önemli bir bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Otoimmün hastalığı olan kadınların yüzde 32’si ruh sağlığı sorunları yaşarken, bu oran erkeklerde yüzde 21’de kalmıştır. Uzmanlara göre bu farklılık; hormonlar, kromozomal yapı ve bağışıklık sistemiyle ilgili olabilir.

Edinburgh Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Dr. Daniel Smith’e göre, araştırma ruhsal ve fiziksel sağlık arasındaki güçlü bağlantıya ışık tutmaktadır. Smith, psikiyatrik bozuklukların sadece beyine özgü olmadığını ve tüm bedeni etkileyen hastalıklar olduğunu belirtmektedir.

Araştırma bazı sınırlamalara işaret etmektedir. Katılımcıların yüzde 57’si kadın, yüzde 90’ı ise beyaz bireylerden oluşmaktadır. Ancak yine de araştırmacılar, otoimmün hastalığı olan bireylerde, özellikle kadınlarda, ruh sağlığı taramalarının yapılmasını ve erken müdahale edilmesini önermektedir. Smith, “Onları anlamak istiyorsak, tüm vücut perspektifinden bakmalıyız” diyerek bütünsel bir yaklaşımın gerekliliğine vurgu yapmaktadır. 

Related Posts

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.