Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Soykırımcı İsrail’in Batı Şeria’da düzenlediği saldırıda biri çocuk 2 Filistinli yaralandı

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlediği saldırıda 1’i çocuk 2 Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

Herkesi korkutan hastalık yeniden hortladı! Acil durum ilan ettiler

Batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone’de M çiçeği (mpox) virüsü vakalarında bir haftada yüzde 63 artış yaşandı. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Sierra Leone’nin geçen hafta Afrika kıtasındaki doğrulanmış M çiçeği vakalarının yarısından …

Kalkınma Yolu hızlıca hayata geçecek

“Terörsüz Türkiye” sürecinde kritik bir aşamaya gelinirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye’de Irak Başbakanı Sudani ile bir araya geldi. Erdoğan, ortak basın toplantısında “Bölgemizin geleceğinde teröre yer olmadığının tekrar altını çizdik” derken, Kalkınma Yolu’nun hızlıca hayata geçirilmesine yönelik adımları da ele aldıklarını söyledi.

Rafale ile birlikte hisseler de düştü… Fransız jetlerine Hindistan’da şok

Pakistan ve Hindistan arasında son günlerde tırmanan gerilim ve karşılıklı saldırılar, Fransız askeri jet üreticisi Dassault şirketini vurdu.

ABD’den Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilime ilişkin şaşırtan yorum: ‘Bizi ilgilendirmez’

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Fox News’ta yayınlanan bir programda Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilime ilişkin açıklamalar yaptı. Vance, iki ülke arasındaki gerginliğin bir an önce yatışmasını temenni ettiklerini ancak durumun ABD’yi “ilgilendirmediğini dile getirdi.

Çin ve Rus liderlerden ABD’ye gönderme: Zorbalığa birlikte karşı koyacağız

Küresel siyaset açısından dün Moskova önemli bir ziyarete tanık oldu. 80’nci Zafer Bayramı kutlamaları için gittiği Moskova’da Rusya lideri Putin ile görüşen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’yi ima ederek ‘hegemonik zorbalığa’ ve ‘tek kutupluluğa’ karşı Rusya ile omuz omuza mücadele edecekleri mesajını verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir