Ekonomistler hesapladı: Boykot çağrısının ekonomik etkisi ne olacak?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolar sona erdi. Ancak CHP, 2 Nisan’da yapılan boykot çağrısına destek verme kararı aldı. Boykot çağrıları karşısında hükümet yetkilileri ve iş dünyası açıklamalar yaptı. Ekonomistler, boykotun olası etkilerini hesapladı.

BOYKOTUN EKONOMİYE ETKİSİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve CHP’li belediyelerle birlikte 19 Mart’ta gözaltına alınıp tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun ardından başlayan gösteriler sona erdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2 Nisan’daki boykot çağrısına destek vereceklerini açıkladı. Birçok işyeri de boykota katılacaklarını duyurdu.

Boykotun ekonomiye olan etkisi üzerine yapılan hesaplamalar, alışverişlerin bir günlük durdurulmasının Türkiye ekonomisine nasıl yansıyacağını ortaya koyuyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye’deki bankalarla yapılan harcamalar günlük yaklaşık 65 milyar TL’ye denk geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içinde hanehalkı harcamalarının payı yüzde 60 civarında.

PROFESÖR KOZANOĞLU’NUN GÖRÜŞLERİ

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hayri Kozanoğlu, 2 Nisan’daki boykotun sembolik bir anlam taşıyacağını belirtti. Ancak yoksul kesimlerin bu tür boykotlarda katılım göstermesinin zor olduğunu da vurguladı.

Prof. Kozanoğlu, boykotların hedefe yönelik olduğunda etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle beyaz yakalı ve orta sınıfın alışveriş yaptığı markaların boykotlardan daha fazla etkilenebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, büyük küresel şirketlerin boykotlar nedeniyle satış hedeflerini kaçırdığı örnekler de mevcut. Örneğin, McDonald’s ve Starbucks, İsrail-Gazze çatışması sonrası boykotlardan olumsuz etkilenmişti.

TÜRKİYE’DEKİ BOYKOTLARIN EKONOMİK BOYUTU

Boykotun ekonomik boyutu katılım oranına göre değişecek. İktisatçılar, boykotun minimum 100 milyon dolar etkisi olacağını tahmin ediyor. Türkiye’de hanehalkı harcamalarının yüksekliği boykotun ekonomideki etkisinin daha belirgin olmasına yol açabilir.

Bu boykotların Türkiye ekonomisinde yaratacağı etki hükümet kanadında da endişelere yol açmakta. Ekonomistlere göre, talep azaldıkça enflasyon oranlarının da düşmesi bekleniyor.

Related Posts

Şimşek döneminde takibe düşenlerin sayısı 10 katına çıktı

Ekonomi yönetimine Mehmet Şimşek’in getirilmesinin ardından kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşenlerin sayısı son iki yılda 10 katına çıktı.

BYD Seal 06 DM-i Wagon piyasaya sürüldü: 15 bin dolara 2.000 km menzil

Seal ailesinin ürün gamını genişleten BYD, “Seal 06 DM-i Touring Edition” adını taşıyan wagon modelini düzenlediği etkinlikte resmen tanıttı. Araç, Çin’de 109.800 RMB’den başlayan fiyatlarla satışa çıkarken, 119.800 ve 129.800 RMB’lik iki farklı …

Altın fiyatlarında son durum: Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu? 10 Temmuz canlı altın kuru

Altın fiyatları, 10 Temmuz itibarıyla toparlanmaya başladı. Altın fiyatlarında hareketlilik yaşanırken yatırımcılar tarafından “Gram altın ne kadar, çeyrek altın kaç TL” gibi soruların yanıtları araştırılıyor. Gram altın 4 bin 282 TL seviyesinde seyrederken çeyrek altın 6 bin 995 liradan işlem görüyor.

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …