BM Genel Sekreteri Guterres: Her türlü etnik temizliği engellemek şart

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de ateşkes sağlanmasının ardından geleceğe dönük hedeflerin çok açık şekilde belirlenmesi ve durumu daha da kötüleştirecek çözümlerden kaçınılması gerektiğini belirterek, “Uluslararası hukuka bağlı kalmak ve her türlü etnik temizliği engellemek şart” dedi.

Guterres, BM Filistin Halkının Devredilemez Haklarının Kullanımı Komitesinin (CEIRPP), BM’ye bağlı Ekonomik ve Sosyal Konseyinde (ECOSOC) düzenlediği toplantıda konuştu.

Filistin halkının devredilemez haklarının özünde onların kendi topraklarında insan gibi yaşama hakkının bulunduğunu vurgulayan Guterres, bu hakların kullanılmasından giderek daha da uzaklaşıldığının altını çizdi.

“Bir nesil evsiz ve travma içinde büyüyor”

Guterres, bütün bir halkın sistematik şekilde “insan muamelesi görmediğine ve şeytanmış gibi yansıtıldığına” ürkütücü bir biçimde tanık olunduğunu belirterek, Gazze’de yıkımın tarifinin mümkün olmadığını kaydetti.

Yüzde 70’i kadın ve çocuklar olmak üzere yaklaşık 50 bin kişinin öldürüldüğünü vurgulayan Guterres, aynı zamanda sivil altyapının da yok edildiğini söyledi.

Guterres, nüfusun büyük çoğunluğunun tekrar tekrar yerinden edildiğini, açlık ve hastalıklarla karşı karşıya kaldığını, çocukların 1 yıldan uzun süredir eğitimden uzak olduğunu dile getirdi.

“Bir nesil evsiz ve travma içinde büyüyor” uyarısında bulunan Guterres, ateşkes ve esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

“Çözüm ararken sorunu daha da kötüleştirmemeliyiz”

Guterres, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Şimdi geleceğe dönük hedefler konusunda çok net olma zamanı. Öncelikle kalıcı ateşkes ve tüm esirlerin serbest bırakılması için baskı kurmaya devam etmeliyiz. Daha fazla ölüm ve yıkıma dönemeyiz. İkinci olarak ise çözüm ararken sorunu daha da kötüleştirmemeliyiz. Uluslararası hukuka sadık kalmak ve her türlü etnik temizliği engellemek şart”

Guterres, üçüncü önemli hususun ise iki devletli çözümün sağlanması olduğunun altını çizerek, “Kalıcı barış ancak iki devletli çözüm yolunda somut, geri döndürülemez ve kalıcı ilerlemeyle mümkün olabilir. İşgalin sona erdirilmesi ve Gazze’nin ayrılmaz parçası olduğu bağımsız Filistin devletinin kurulması zorunludur” diye konuştu.

“İşgal sona ermeli, uluslararası hukuk gözetilmeli”

Gazze’nin ötesinde, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de durumun giderek kötüleştiğine dikkati çeken Guterres, “İsrailli yerleşimcilerin artan şiddeti ve diğer ihlaller karşısında derin endişe duyuyorum. Şiddet sona ermeli. Uluslararası Adalet Divanının da teyit ettiği üzere, İsrail’in Filistin topraklarındaki işgali sona ermelidir. Uluslararası hukuk gözetilmeli ve hesap verebilirlik sağlanmalıdır” dedi.

Guterres, işgal altındaki Filistin topraklarının birliğinin, bütünlüğünün ve devamlılığının korunması gerektiğini vurgulayarak, Gazze’nin toparlanmasının ve yeniden inşasının önemine işaret etti.

BM Genel Sekreteri, “Bu süreçte güçlü ve birleşik bir Filistin yönetimi hayati öneme sahiptir. Uluslararası toplumun, Filistin yönetimine bu doğrultuda destek vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. (AA)

Yakın bir gelecekte organları yazıcılarda ‘basabileceğiz’ – Doku mühendisi Ece Öztürk anlatıyor


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İmamoğlu’na Akın Gürlek soruşturmasında 7 yıl 4 ay hapis istemi: Siyasi yasak da isteniyor!

TIKLAYIN | Forbes sıraladı: Dünyanın en zengin 10 insanı

TIKLAYIN | Sergen Yalçın’ın acı günü: Kardeşi Gürsoy Yalçın hayatını kaybetti

TIKLAYIN | Turabi hakkında yakalama kararı

TIKLAYIN | Eski AKP milletvekili, Sözen’e sahip çıktı | MKYK Üyesi Miroğlu’ndan soruşturmaya tepki: Dünyada bir örneği var mı?


 

 

Related Posts

Hamas’tan Gazze’de okul katliamı yapan İsrail yönetimine: Yargılanacaksınız

Soykırımcı İsrail, Gazze’deki el-Bureyc Mülteci Kampı’nda bulunan bir okula hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 18 Filistinli şehit olurken, onlarca çocuk ve kadın yaralandı. Hamas Hareketi, Siyonistlerin menfur saldırısına sert çıkarak ‘yargılanacaksınız’ ifadelerini kullandı.

CHP, HSK seçimlerinden çekildi: “Yargıyı rakiplerinizi telef etmek için kullanacaksınız”

CHP, HSK seçimlerinden çekildi: “Yargıyı rakiplerinizi telef etmek için kullanacaksınız”

Pakistan’da askeri araca bombalı saldırı: 7 ölü

Hindistan ve Pakistan arasında tansiyon her geçen gün artıyor. Pakistan ordusu, İran ve Afganistan’a komşu olan Belucistan eyaletinde bir askeri araca bombalı saldırı düzenlendiğini belirterek, saldırıda 7 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı …

Moskova’da Zafer Günü etkinlikleri yaklaşırken Ukrayna’dan arka arkaya uyarılar: ‘Yabancı temsilciler katılmamalı’

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın 9 Mayıs’ta Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasının 80. yıldönümü dolayısıyla düzenleyeceği Zafer Günü törenine başka ülkelerden temsilcilerin katılmaması yönünde çağrı yaptı.

Özel’e yumruk atan cani neden açma germe hareketi yaptığını anlattı

CHP lideri Özgür Özel’e yumruk atan 66 yaşındaki Selçuk Tengioğlu’nun savcının neden açma germe hareketleri yaptığını sorması üzerine, “Bulunduğum yerde uzun süre sabit kalamam” yanıtını verdi.

Caninin elinden kurtulan kızı CHP’yi aradı

CHP lideri Özgür Özel’e Sırrı Süreyya Önder’in cenaze töreninde saldıran Selçuk Tengioğlu’nun 21 yıl önceki saldırısından balkondan atlayarak kurtulan kızı Yasemin’in CHP Genel Merkezi’ni aradığı öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir